Impressores 3d

Les impressores 3d són el gran fenomen tecnològic de l’inici del segle XXI. Apareixen als mitjans de comunicació com uns enginys que revolucionaran la manera d’entendre la fabricació i distribució de productes, canviant el panorama socioeconòmic mundial.

La impressió 3d sembla no tenir límits, actualment s’està implementant a velocitat de vertigen en sectors tant diversos que van des de l’enginyeria fins a la bioquímica, passant pel disseny, l’arquitectura, la fabricació personalitzada, l’educació i l’entreteniment. Fabricar teixits humans, pròtesis a baix cost i fins i tot cases ha deixat de ser ciència-ficció.

El que fa tant revolucionaria la impressió 3d és que, a diferència dels mètodes tradicionals de fabricació, s’utilitza l'anomenada fabricació additiva, en la que l’objecte final és el resultat d’anar dipositant material, capa sobre capa, allà on cal. La fabricació additiva presenta nombrosos avantatges: permet la creació d’objectes complexes en un sol procés, sense necessitat d’acoblaments, en facilita la personalització fet que produeix una disminució dels costos i elimina la generació de residus.

Tot i la seva popularitat actual, les impressores 3d són un invent que data del l’any 1983, quan l’americà Chuck Hull, va crear, al garatge de casa seva, la primera impressora 3d. En vèncer les patents que protegien la propietat intel·lectual de l’invent, Adrian Bowyer, un professor de la Universitat anglesa de Bath, construeix, al 2006, la primera impressora 3d domèstica, una màquina capaç d’imprimir peces d’ella mateixa, és a dir, capaç de “reproduir-se”. Tota la documentació es publica a internet, sota llicència Open Source, creant el projecte REPRAP (Replicating Rapid Prototyper), una comunitat d’entusiastes de la impressió 3d que desenvolupen i documenten minuciosament nous models d’impressores 3d per tal que tothom que ho vulgui, se’n pugui construir una.

Josef Prusa és un dels membres de la comunitat RepRap que mereix especial menció: el 2011 crea la popular impressora3d Prusa I3, una impressora 3d de gran simplicitat i en la que encara avui en dia es basen molts dels models existents.  

Si us interessa la impressió 3d, en aquesta web hi trobareu el coneixement i els materials necessaris per a introduir-vos i aprofundir en aquest apassionat món, que té moltes analogies amb els inicis de la informàtica personal dels anys 80. Pocs imaginaven aleshores que l’evolució d’aquelles rudimentàries caixes amb teclat connectades a un televisor, es convertirien avui dia en eines imprescindibles en tots els àmbits de la nostra vida.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.